Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

Käsiaseita ja Kansalliskaarteja

Kuten SuPo meille kertoi, Suomen turvallisuustilanne ei vielä toistaiseksi ole paha. Poliisien vuosittain ampumat laukaukset voidaan laskea kahdella kädellä. Mutta jos joskus tulee se päivä, jolloin tilanne pahenee vaikkapa Ranskan kaltaiseksi, missä pysäytetään terroristeja melkein joka toinen kuukausi, kuuluisi suomalaisilla olla oikeus omistaa lyhyt käsiase itsepuolustukseen.


Tällä en tietenkään tarkoita sitä, että jokaiselle vastaantulevalle anarko-Markolle ojennettaisiin Desert Eagle Tokmannin kassajonossa. Kriteerien kuuluisi olla tiukat: vähintään nuhteeton rikosrekisteri, ehkä jopa psykologin lausunto. Aseiden kaliiperikoot olisivat rajoitettuja, jokin kurssi tai varusmiespalvelus pitäisi olla käytynä, omistajat olisi tietysti rekisteröity ja ratapäiviä pitäisi olla tietty määrä kuukaudessa. Väärinkäytöksestä voisi rangaista lupien menettämisestä tai sakoilla (murhista tai hätävarjelun liioittelusta saisi tietysti samat rangaistukset kuin nykyäänkin).

 

Kuten Juha Karjalainen kirjoittaa, "poliisilla ei koskaan ole resursseja joka paikan valvomiseen, eikä tällaisen tule edes olla tavoiteltava tilanne". Käsiaseiden omistus toisi paljon kaivattua turvaa maaseudulle, itselläni on mennyt yli tunti saada poliisi pelkästään kaupungin keskustaan. Lisäksi pitää tajuta että rikolliset rikkoo lakia, aselait ovat yksi niistä. Asetta ei pysäytä pari riviä mustetta paperilla. Aseistetun pahiksen pysäyttää vain aseistettu hyvis. Myös aseiden salakuljetus on helppoa, kuinka moni Virosta tuleva auto käydään perusteellisesti läpi?


En menisi kuitenkaan vielä tässä vaiheessa vapauttamaan aseiden omistamista itsepuolustukseen. Käsiaseiden yleistyminen johtaisi tietysti ampumarikosten nousuun kun joku niitä kumminkin varastaa tai väärinkäyttää, enkä näe tilannetta vielä niin pahana että pitäisi ottaa se riski. Poliisin työstä ei tarvitse tehdä sen vaarallisempaa kuin se jo on.  Kirvestä tai puukkoa voit juosta karkuun, mutta luoti on vähän kinkkisempi juttu.

Mutta yksi asia mitä mielestäni pitäisi lähteä jo nyt ajamaan eteenpäin olisi Kansalliskaartien perustaminen.
Ideana on se, että melkein jokaisessa maakunnassa olisi pienehkö vapaa-armeija joka koostuisi rikosrekisterittömistä, säännöllisesti treenaavista, vapaaehtoisista reserviläisistä, jotka voitaisiin esimerkiksi puolen tunnin varoitusajalla kutsua paikalliselle varuskunnalle (tai kaartin talolle), tarvittaessa aseistaa ja vastata esimerkiksi terrori-iskuihin, luonnonkatastrofeihin tai muihin virka-apupyyntöihin. Vähän niin kuin vapaapalokunnassa.

Varusmiehillä on toki virka-apuvuorot, mutta heitä ei voi käytännössä käyttää muuta kuin kadonneiden etsintään, liikenteen ohjaukseen ja muuhun vastaavaan missä heidän henkensä ei ole uhattuna. En myöskään menisi laittamaan muutaman kuukauden intissä olleita taistelemaan terroristeja vastaan. Kansalliskaarti ei olisi kallis pyörittää, kaikki tarvittava löytyy varuskunnista aina varusteista kouluttajiin ja harjoituspaikkoihin (Yhdysvalloissa Kansalliskaarti saa vain aseet ja kaluston, muun he joutuvat hankkimaan itse). Kansalliskaarti toisi edullista lisäpotkua virkavallan toimintakykyyn ja vastaustehokkuuteen kriisitilanteissa.

Mutta kyllä, nämä ehdotukset ovat etuajassa. Toisaalta onko meillä varaa odotella että jotain traagista tapahtuu ennen kuin alamme toimimaan? Allekirjoitetaanko itsemme suojeluun tarkoitetut lait toisten verellä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Voitko perustella miksi käsiaseiden salliminen luvan saaneille kansalaisille suojelukäyttöön aiheuttaisi enemmän ongelmia, kuin mitä niistä oli vuoteen 1998 asti Suomessa? Tai mitä niistä on ollut Virossa? Viron poliisi muuten kannattaa suojeluasejärjestelmää, koska se on rauhoittanut katurikollisuutta selvästi.

http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206629-a...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tuskin niistä olisi sen enempää ongelmaa kuin vuonna -98, mutta olisi niistä enemmän ongelmaa kuin nykyään. Poliisin todennäköisyys joutua aseen eteen moninkertaistuisi kun kansalaisilla olisi lupa kantaa aseita mukanaan julkisilla paikoilla. Lisäksi niitä aseita voidaan varastaa omistajiltaan ja käyttää silloin rikoksiin.
Kuten tuossa lukee, ei mielestäni Suomi ole vielä niin vaarallinen, että pitäisi ottaa vielä pienet käsiaseet mukaan soppaan.
Toisaalta asun Haminan rauhallisessa kaupungissa. Voi olla että olen kuplassa :^)

Toimituksen poiminnat