Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

YLEn hullu Vaakakapina

YLEstä kun puhutaan, usein kuulee miten se palvelee ja sivistää kansalaisia. Taas nähdään millaista sivistystä olisi tarjolla.

Jenkeissä on käytössä termi nimeltä "Fatshaming" - vapaasti käännettynä läskisyyllistäminen. Termiä käytetään kun jotakuta kritisoidaan hänen painonsa takia.  Kirjoitin aiheesta aiemmin blogissani "Ylipaino EI ole kaunista". Siinä kritisoin sitä, kuinka Iltalehti jutussaan implikoi ylipainon olevan kaunista tai jollain tavalla hyväksyttävä elämäntapa. Suosittelen lukaisemaan jos kiinnostaa pohjustus tälle blogille.

No nyt tämä Fatshaming-ilmiö on rantautumassa Suomeenkin, tällä kertaa YLEn projektina "Vaakakapina". Sivuilta löytää nasevia sloganeita kuten "Ihmisen arvoa ei mitata puntarilla" tai "Pahoinvointi-indeksi romukoppaan - nyt tulee hývinvointi-indeksi!".

Käydään katsomassa mitä perusteluja tälle projektille on:

Miksi pitäisi lopettaa laihduttaminen?

Asiantuntijatiedon mukaan laihdutuskuureista 80–90 prosenttia epäonnistuu, ja paino tulee takaisin jopa korkojen kera. Itsekuriin, itseinhoon ja itsensä rääkkäämiseen sekä nopeisiin dieetteihin perustuva laihdutustapa ja -kuvasto eivät paranna ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Unohda siis ne!

Tähän yhdyn siinä mielessä että dieetit ovat loistava bisnesidea, koska ne eivät toimi ja asiakas tulee aina uudelleen takaisin uuden dieetin perässä. Hetkettäiset ruokailutottumuksen muutokset eivät toimi esim. sen takia, että heti kun lopetat dieetin ja palaat takaisin normaaleihin elämäntapoihin, kilot tulevat samantien takaisin. Ongelma ei ole dieetissä, vaan elämäntavoissa.

Mutta eikö ole vastuutonta käskeä lopettamaan laihduttaminen, ylipainohan on terveydelle haitallista?

Ensinnäkin pitää muistaa, että kaikki ylipaino ei automaattisesti tarkoita huonoa terveyttä. Moni hoikka voi elää jopa epäterveellisemmin kuin ylipainoinen.

Argumentaatiovirhe, "no ku noiki tekee" ei ole mikään tekosyy.

Runsaalla ylipainolla toki on terveyshaittoja ja kannattaa pyrkiä itselleen sopivaan painoon. Laihdutuskuuri ei kuitenkaan ole oikea tie, vaan kestävät ja hitaat muutokset.

Vaakakapina tarjoaa vaihtoehtoisen tavan elämänmuutokseen, joka lähtee pään sisältä – itsensä hyväksymisestä, motivaatiosta tehdä hyvää itselleen ja itsensä näköisestä, nautittavasta elämästä.

Suomi on myös täynnä naisia, jotka kokevat tarvetta laihduttaa pari kiloa ja kokevat syyllisyyttä ja häpeää omassa vartalossaan, koska eivät näytä mediakuvaston mukaisilta fitness-tähdiltä tai “photoshopatuilta” malleilta. Tällaisen laihduttamisen kehotamme lopettamaan kokonaan ja keskittymään elämästä nauttimiseen.

Ihan ok lähtökohdat, mutta muuten menee metsään. Vaakakapinan idea näyttää olevan jo sen mainitsemani Fatshamingin taisteleminen.

Tekstissä mainitaan itsensä hyväksyminen ja itselleen sopivan painon löytäminen. Painon pitäminen normaalina vaatii itsekuria, jota ei välttämättä löydy sellaiselta, joka on päästänyt itsensä lihomaan.

En myöskään tiedä onko hyvä idea opettaa ylipainoisia hyväksymään se fakta että he ovat läskejä. Mitä järkeä on muuttaa itseään jos on jo tyytyväinen siihen mitä on? Ylipainoisten pitää tiedostaa se fakta, että he eivät ole terveitä, heidän elämäntapansa eivät ole terveellisiä ja että nyt pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä muutos. Itsensä hyväksyminen läskinä on laiskaa luovuttamista ja tulessa makaamista.

Toki moni ylipainoinen on masentunut ulkonäköpaineiden takia, varsinkin kun tekemisiään joutuu rajoittamaan painonsa takia, kuten esim. uimareissut tai huvipuistojen laitteet. Tässä ollaan nyt kuitenkin laatoittamassa tietä helvettiin hyvillä aikomuksilla.

Annan ohjelmalle armonaikaa sen ekaan jaksoon asti ja katson mitä sieltä kerrotaan. Tähän mennessä en ole kauhean optimistinen siitä mitä YLE kansalle opettaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lihavuus on kirous, ei siunaus.

Ylipainon sanotaan olevan ylivoimaa, mutta mukanaan se tuo tukun ongelmia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä erityisesti selkä- ja nivelvaivoja. Lukuisissa tutkimuksissa painonpudotuksen on todettu tuoneen huomattavia terveysvaikutuksia laihduttajalle, mikäli tämä on pysynyt saavuttamissaan mitoissa.

Tämä siis puhuttaessa ihmisistä, jotka ovat sairaalloisen ylipainoisia.

Kun mies saa hilattua rasvaprosenttinsa alle 20%, niin se näkyy ja tuntuu olemuksessa. On helpompi olla ja hengittää. Tätä on turha kenenkään kiistää. Naisilla lukemat voivat terveyssyistä olla hieman miehiä korkeammat, mutta eivät huomattavasti.

"Lihavat on leppoisia, eivät keksi muille kepposia. Jos oot runsaslihainen, niin et oo vihainen.

Edellä mainitut laulun sanat ovat silkkaa soopaa.

Lihavat ovat vihaisia erityisesti itselleen ja itseensä.

Toimituksen poiminnat