Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

Vegaaniruoka vedetään pois Lohjan kouluista

"Lohja poistaa koulujen ruokalistalta vegaaniruuan ensi syksystä alkaen."

"– Vegaaniruoka poistetaan, koska sen ei katsota olevan kasvavan lapsen tai nuoren ruokavalio julkisessa palvelussa, sanoo Lohjan ruoka- ja siivouspalvelujen aluepäällikkö Nina Virta."

"Virta kertoo, että päätöstä valmistelevaan työryhmään on osallistunut kolme lääkäriä."

"Pienempi syy vegaaniruuan poistamiseen oli se, että erikoisruuan tekeminen on kallista."

Tästä uutisesta tuli mieleeni kuinka Riku Rantala Madcook-ohjelmansa vegejaksossa kysyi vierailtaan mukaillen "miksi ihmisillä menee tunteisiin kun joku ehdottaa vegeruokailua kouluihin?". 

No tässähän se selvisi: vegaaniruoka ei ole tarpeeksi ravitsevaa kasvavan nuoren tarpeisiin, se ei ole tarpeeksi täyttävää jotta koululainen jaksaisi sillä päivästä läpi, mutta samalla se on niin kallista, että sen valmistaminen ei ole kannattavaa.

Vähintään ympäristönsuojelun kannalta olisi hyvä, jos kaikki olisivat vegaaneja. Omasta mielestäni siinä ei ole mitään väärää jos aikuinen ihminen ryhtyy vegaaniksi, ehkä se on jopa hyvä asia. Koululaiset tarvitsevat kuitenkin tasapainoista, ruokaympyrän mukaista ravintoa kasvaakseen terveiksi, vahvoiksi ja pitkäikäisiksi. Ei tehdä lääkäreidenkin mielestä epäterveitä päätöksiä heidän puolestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Itseäni tympäisee tuo huikea matka joka on tehty 10-20 vuodessa: "vegeruoka" tarkoittaa nykyisin lähes aina vegaaniruokaa. Aiemmin vegeruoka tarkoitti lakto-ovo-vegetaarista ruokaa jossa voi olla maitotuotteita ja kananmunia. Tuo ruokavalio on paljon helpompi saada täyttämään ravitsemussuositukset. Nyt vegaaniudesta on tehty uusi normaali kasvissyöjien parissa. Toimii muuten hyvin: vanhantyyliset lakto-ovo-vegetaristit tuntevat itsekin olevansa huonompia kuin vegaanit, vähän kuin läski joka laihduttaa mutta ei vielä ole saavuttanut ihannepainoaan. Toisin sanoen vegaanien oletetaan olevan kaikessa oikeassa ja edustavan puhdasta ekologisen ja eettisen syönnin ideaalia. Lakto-ovo-vegetaristi on vasta matkalla kohti tuota – siis vielä siltä osin epätäydellinen. Itse taas pidän lakto-ovo-vegetarismia realistisempana tavoitteena. Sekä siksi, että aniharva ihminen on lopulta valmis pitäytymään pelkässä vegaaniruoassa, sekä siksi että ruoan tuotanto on mielestäni parempi toteuttaa lannalla kuin teollisilla lannoitteilla. Sekä tietysti vielä se, että domestikoituneilla eläimillä on itseisarvo. Vegaanien utopiassa niitä ei enää ole tai sitten jossain museoituina turboeettisissä eläintarhoissa. Tuossa todellisuudessa ihminen on muutenkin erotettu jyrkästi luonnosta (länsimainen luonto/kulttuuri-jaottelu kun otetaan annettuna). Pidätkö koirista? Paskempi juttu, sillä niidenkin pitäminen on käytännössä orjuutta, kärsimyksen tuottamista tai molempia. Parempi tottua olemana TÄYSIN ilman eläinkontakteja jos otat vegaanien maailmankuvan annettuna.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Pienempi syy vegaaniruuan poistamiseen oli se, että erikoisruuan tekeminen on kallista."

Ei kai sen kouluruoan tarvitse joka päivä mitään master chef -tasoista taiteilua olla. Hernekeitto ilman läskiä on hyvä ja halpa vegeruoka. Ja jos ei pidetä melua siitä, että se on vegaanista, niin luultavasti kukaan ei huomaa valittaa sen ravintoarvostakaan...

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Itse asiassa jos ihan puhtaasti vegaaniruoasta puhutaan niin se ei todellakaan ole kasvavan lapsen/nuoren ateria! Vegetaristithan itsekin joutuvat ottamaan pilleriä purkista (etenkin B-vitamiineja, tärkeimpänä B12) koska eivät (omasta mielestäni idiottimaisesta) ruokavaliostaan tarpeeksi vitamiineja saa. Lisäksi tiedetään (ja maailmalta löytyy muutamia surullisia esimerkkejäkin), että lapsen älykkyys ei kehity luonnollisesti ilman sekaruokaa - ihminen kun on sekasyöjä ja tarvitsee monia sellaisia vitamiineja ja muita hivenaineita joita löytyy vain liha-/kalaruuista.

Alla olevassa (veganismia ihailevassa) artikkelissa hyvin kiteytetty kaikki se mitä vegaaniaterioista ei saa ilman joko pilleriä purkista tai itse ruokiin tungettuja lisäainevitamiineja (siksi käyttävät kyseisistä ruuista termiä "fortified"...). Ei nyt kauhean "luonnonmukaista" tuollainen syöminen kyllä. Kun ei onnistuisi ilman erittäin teollisia ruuan prosessointilaitoksia... Luonnostaan kun veganistien ruuissa yksinkertaisesti ei ole ihmiselle välttämättömiä ja kasvuun sekä terveyden ylläpitämiseen tarvittavia vitamiineja ja muita hivenaineita.

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/vegan-diet...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset