Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

Vihaavatko palomiehet naisia?

Tiedättekö, miksi jotkut kutsuvat valtamediaa valemediaksi? Se johtuu kontekstista. 

Esimerkki; Jotain tapahtuu, vaikkapa jokin puolue voittaa vaalit. Vaikkapa YLE uutisoi sen. Puolueen kannattajien mielestä se on hyvä uutinen. YLE kuitenkin uutisoi sen negatiiviseen sävyyn. Täten puolueen kannattajien mielestä YLE on valemedia. 

Tässä pitää muistaa erottaa faktat ja konteksti. YLE kertoi faktat oikein eli puolue voitti ja mitä he ovat luvanneet tekevänsä hallituksessa. Usein kun puhutaan valemediasta, porukka vie keskustelun faktoihin ja niiden paikkaansa pitävyyteen, joka harvoin on se ongelma. Valtamedialla on melkein aina faktat kohdallaan.

Ongelma on konteksti. Esimerkiksi puolue on luvannut kiristää maahanmuuttoa. Puolueen kannattajien mielestä se on hyvä, koska heidän mielestään maahanmuuttajat aiheuttavat turvallisuusriskin.
YLE uutisoi että kyseessä on maahanmuuttajien oikeuksien polkemisesta. Molemmat ovat tavallaan totta, mutta ero on kontekstissa. Täten YLE voi uutisoida, että puolueen PJ polkee ihmisoikeuksia kun hän on
omasta mielestään huolissaan kansalaistensa turvallisuudesta. 

 

Löysin itse samanlaisen tilanteen, kun YLE julkaisi tänään Marcus Ziemannin analyysin siitä, kuinka naiset eivät pääse palokunnan pääsytesteistä läpi. 
Hänen kontekstinsa on, että palomiehet vihaavat naisia. Minun kontekstini on, etten halua heikkoja ihmisiä vastuuseen hengistä.

Käydäänpä yhdessä analyysin korvaani särähtäneet kohdat läpi, jolloin voin antaa oman mielipiteeni asiasta. Suosittelen, että käytte lukemassa kyseisen artikkelin ennen kuin luette vastaukseni, 
sillä en aio kopioida koko tekstiä.

"Tammikuussa Helsingin pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen yritti (muuttaa palomiehen valintaprosessia). Hän ehdotti, että naisten penkkipunnerrusvaatimuksia voisi helpottaa 10 prosentilla. 
Nainen pysyköön pois alalta, jos voima ei riitä, oli palautteiden tyly sävy."

Aivan oikein. Tuli ja kuolema ei anna armoa sen takia että olet nainen. Se on julma ja neutraali. Siksi myös palokunnan valintaprosessin pitää olla. Julma fakta on, että naiset ovat fyysisesti heikompia
kuin miehet. Se ei tarkoita, että he olisivat ihmisarvossa mitenkään miesten alapuolella, he vain soveltuvat muihin hommiin paremmin kuin miehet. Joillain sokeasti fanaattisilla feministeillä se menee pään yli.

Ziemannin mielestä siis valintaprosessi on mahdoton naisille ja hän antaakin esimerkin miksi:
"Vertailun vuoksi, Suomen ehkä lupaavin seiväshyppääjä Saga Andersson painaa 64 kiloa. Hänellä penkkipunnerruksen maksimitulos on 72,5 kiloa. Ja se on naiselle aika paljon.
Fysiologisista eroista johtuen valtaosalle Anderssonin painoisista kovakuntoisista naisista yksi penkkipunnerrustoisto 45 kilolla on jo lähellä maksimivoimasuoritusta. Suurin osa kaiken kokoisista naisista ei saa 45 kiloon ladattua levytankoa nousemaan penkistä kertaakaan. Moni ei saisi painoa ylös edes kannattimilta. Heille 25 toistoa tuntuu kuin se olisi toisesta avaruudesta."

Ziemann jatkaa Sagan ja palomiehen välistä vertailua osion loppuun asti.

Nopean googlauksen mukaan Saga Andersson on 18 vuotias ja pituudeltaan 168cm. Ongelma Ziemannin esimerkissä on se, ettei Sagan kokoinen mieskään soveltuisi palokuntaan. 
Lisäksi Saga on seiväshyppääjä ja hänen kuntonsa on optimoitu siihen tehtävään, mikä on kuin yö ja päivä palomiehen tehtävään verrattuna. Palomies kiipeää tikkaita, ei hyppää seipäällä ikkunasta sisään. 

"Ministeriössä tiedetään, että mahdollisen muutoksen viestintään pitää valmistautua huolellisesti. Suomessa on edelleen palomiehiä ja heidän esimiehiään, jotka eivät halua naisia paloautoihin."

Villi veikkaukseni on, että palomiehen esimiehineen tietävät, että keskiverto nainen on keskivertoa miestä heikompi. He eivät vihaa naisia, veikkaan että heilläkin on äitejä, siskoja ja tyttäriä. He vain eivät halua heikkoa ihmistä autoonsa. Tuskin he ottaisivat minuakaan kyytiin.
Jos kyse olisi naisvihasta, olisi valintaprosessin läpäisseetkin naiset viskottu ulos kunnosta huolimatta, mutta ei ole. 

Seuraavaksi Ziemann siirtyy käsittelemään uudistuksia, jotka hän haluaisi saada valintaprosessiin.

"Todennäköisesti Suomen palomieskoulutuksen fyysisen voiman testi paranisi jo pelkästään sillä, että penkkipunnerrukset vaihdettaisiin oman kehon painolla tehtäviksi punnerruksiksi.
Etunojapunnerrukset ovat tasa-arvoisia. Niitä käytetään testeissä lähes kaikkialla, muttei Suomessa."

Idea ei ole että jaksat punnertaa oman painosi ylös, vaan että jaksat punnertaa savussa makaavan 120-kiloisen miehen ylös. Ziemann ei näytä ymmärtävän että ei ole tarkoitus testata hakijan kuntoa, vaan sitä onko hän lähtökohtaisesti kykenevä tehtävään.

"Useissa maissa fysiikkaa testataan myös kantamalla ja raahaamalla testinukkea tai muita painavia esineitä. Testin valvojalle se antaa mahdollisuuden havainnoida, miten kömpelösti tai vakaasti hakija suoriutuu. Sen perusteella hakija voi saada lisäpisteitä."

Samaa testiä tehdään myös Suomessa. Ainakin itse olen nähnyt palomiesten ja jopa armeijan tehneen sitä.

"Palokuntakouluissa nähdään jatkuvasti, kuinka voimailulajeissa kilpailleet miehet eivät kovassa stressissä millään keksi, miten painon saa ylös. Monet naiset taas keksivät heti, että kaivon päälle pitää käydä mahalleen ja toista jalkaa apuna käyttäen pitää kyljen kautta rullata selälleen."

Kirjoittajan seksismiin sen kummemmin puuttumatta olen varma, että myös älykkäitä ihmisiä käy salilla ja hakee valintaprosessiin. En nähnyt lähdettä Ziemannin väitteelle, joten lasken sen vain paskanjauhantana.

"Monet palomieskoulut pistävät myös turvavaljailla varustetut hakijat kiipeämään tikasyksikköä pitkin 30 metrin korkeuteen. Joillakin tappiin nouseva syke vie täysin voimat ja hakijaa alkaa pelottaa. Ura kariutuu siihen."

Olen äimistynyt jos Suomessa ei tutkita tai kysytä palomiehen korkean paikan kammoa. Varsinkin kun urbaaneissa ympäristöissä tila loppuu kesken joten rakennetaan ylöspäin. Palomiehen pitää päästä korkeisiin paikkoihin.

"Kun osioita on useampia ja vaatimukset hiukan Suomea kevyemmät, hakijoiden monimuotoisuus lisääntyy. Kouluun voivat päästä niin isot ja lihaksikkaat kuin pienet ja vikkelät. Pelastusala on joukkuepeliä, jossa kaikenkokoisia tarvitaan. Joku jaksaa kantaa painavan potilaan, kun taas toinen mahtuu tuuletusikkunasta sisään."

Minäkin olen osallistunut joukkuepeliin, sen nimi oli Puolustusvoimat. Siellä ryhmässä on noin 9 sotilasta, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Löytyy ryhmänjohtaja, lääkintämies, panssarintorjuntamies,
konekiväärimies ja niin edespäin. Ehkä Ziemann haluaa nähdä saman tyyppistä erikoistumista. 
Mutta jopa Puolustusvoimat näkivät erikoistumisen riskin: erikoistuneesta tulee korvaamaton. Esimerkiksi kuka käyttää viestilaitteita kun viestimies kuolee? Siksi vaikka jokaisella oli omat roolinsa, osasivat melkein kaikki muut heidän tehtävänsä. 
Palokunnassa kyse ei ole tietotaidosta, joka on helppo opettaa, vaan fyysisestä kunnosta. Entäs jos koko yövuoro koostuukin Ziemannin "pienistä ja vikkelistä" ja tulee ilmoitus että ylipainoisten kerhotalo on
ilmiliekeissä? 

"Näihin verrattuna Suomessa testiosioita on vähän, eivätkä testien vaatimukset linkity kunnolla palomiehen työhön. Sisäministeriössäkin tiedetään hyvin, ettei lähes kaikki naishakijat karsiva penkkipunnerrus voi mitenkään olla palomiehen mitta."

Minusta on. Naiset ovat biologisesti alakynnessä ja se vaatii ihailtavaa omistautumista, että pääsee naisena testeistä läpi. En kuitenkaan hyväksy, että minun tai perheeni henki vaarannetaan ideologian takia. 
Hautajaisissa ei paljoa lämmitä ajatus "hei, olipahan se sentään nainen, joka yritti auttaa".
Mitä Sisäministeriön tietoihin tulee, siellä lauletaan sen lauluja, kenen leipää syödään. Heti kun joku poliitikko päättää kerätä poliittisia irtopisteitä, ministeriöstä lentää faktat ikkunasta nopeammin kuin laman iskemä liikemies.

Ihmisten henget eivät ole leikin asia eivätkä mikään poliittinen kysymys. Jos puolueettomin silmin nähdään, että valintaprosessi tarvitsee uudistamista, suosittelen että nykyisille palomiehille ja muille markkinoidessa jätetään naisjutut pois, koska se heti paljastaa taustan agendan. Ainut hyväksyttävä agenda on pelastusta tarvitsevien etu.

Vasta kun muutokset ovat menneet läpi, kannattaa vinkata naisille että "hei, käyppä kokeilemassa uudestaan". Mutta ei koskaan toimintakyvyn kustannuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Jälleen esimerkki Ylen uutisoinnista, eikä niin positiivinen. Ammattilaisten tulee olla pelastusammateissa niiden vaatimuksiin soveltuvia yksilöitä. Henkisesti, fyysisesti, kokonaisvaltaisesti! Sukupuolella ei ole väliä, mutta vaatimusten tulee olla samat. Kukaan ei saa pelastustehtävässä kuolla sen takia, että feminismi tai sukupuoliroolit!

Joten ei missään nimessä tarvita naiskiintiötä sen takia, että tasa-arvo. Kyse on ihmishengistä!

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Valemedian leima on helppo väistää kun sanoo vaan "ei tuo ole uutinen, vaan yksittäisen journalistin mielipide". En tiedä mikä on julkaisun kanta tai vastuu ulos tulleesta tekstistä, tuskin mikään. YLEn sivuilla tämäkin julkaistiin eikä se Marcuksen kanssa eri mieltä olevien silmissä yhtään paranna YLEn mainetta.

Toisaalta MTV julkaisee Halla-Ahon tekstejä ja sen toimituksessa tuskin ollaan hänen kanssaan kaikesta samaa mieltä. Kuka minä olen tuomitsemaan.

Juha Hämäläinen

Hyvä stoori. Tähän lisään, että auttaisi merkittävästi, että lopetetaan puhe tasa-arvosta tekijänä, joka tekee kaikista pätevän kaikkeen. Eihän tasa-arvoa ole olemassakaan tässä mielessä. Olemme kaikki erilaisia ja meitä kohdellaan eri tavoin kuten luonnollista on.

Ihmisarvo on toinen asia kuin tasa-arvo, joka ei koskaan toteudu. Onneksi ei.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tiedän yhden judoa harrastavan naisen, joka ei varmasti läpäisisi palomiesten penkkipunnerrustestiä, mutta hän melko helposti heittelee 120 kiloisia miehiä. Sopisiko hän palomieheksi ?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ehkä jos kerrostalon eteen viriteltäisiin iso patja ja kaverisi judoheittäisi apua tarvitsevat ikkunasta siihen patjalle?

Palomiestekniikalla monikin jaksaa kantaa jopa yli 100 kiloisia ihmisiä. Siinä on vain lisäksi rasitteena omien, kymmenien kilojen savusukellusvarusteiden kanto, 6 kerrosta portaita suuntaan ja toiseen ja niin edespäin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

En tiedä onko penkkipunnerrus paras tapa mitata palomiestekniikoissa tarvittavaa voimaa. Olisiko jalkakyykky parempi. Mietin vain, koska ylävartalosta heikon näköiset naiset ovat monesti olleet melko tehokkaita.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #6

En tiedä itsekään kun en ole saliurheilun expertti. Ilmeisesti penkki kuitenkin vaikuttaa enemmän rintaan ja muut testit ovat muuta vartalonosia varten kun kyykky taas on enemmänkin koko vartaloa testaava liike.

Osa Marcuksen ehdottamista testeistä vaikuttivat maallikon korviin ihan hyviltä. Palomiehet sen parhaiten tietää mitä pitää pystyä tehdä. Tärkein asia mitä blogistani pitää oppia on se, ettei palokuntaa saa heikentää vain jotta palomiehinä olisi enemmän naisia. Jos oikea kysyntä uusille testeille on olemassa, en vastusta niiden muutosta. Jos sen takia palomiehiksi pääsee enemmän naisia, en vastustaisi. Kyse on periaatteesta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Huono vertaus.

Judo perustuu horjutuksen ja painopisteen hyödyntämisen yhteisvaikutukseen.

Tuntemasi nainen heittelee näitä miehiä, koska he sallivat sen. Jos 120kg mies makaa leporentona maassa, niin heittelyt jää heittelemättä jopa miehiltä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Tiedät varsin hyvin että judossa tekniikka on tärkeämpää kuin raaka voima.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Erittäin hyvä kirjoitus, joka tosin ei uppoa feministin kaaliin.

On monia ammatteja, joissa fyysinen voima merkitsee muun normaalin toimintakyvyn lisäksi. Valitettavasti elokuvat, varsinkin Hollywoodissa kuvatut, antavat varsin positiivisen kuvan naisten selviytymisestä fyysisissä ammateissa.

Palomiehen ammatti on vain yksi, jonka vaatimustasoa ei voi laskea vain siksi, että naisia hakeutuisi enemmän alalle.

Aleksi unohti hyvästä kirjoituksestaan sen, että esim. palomiehen savusukellusvarusteet painavat itsessään jo kymmeniä kiloja ja tähän pitäisi lisätä vielä kyky pelastaa se +100kg asiakas pinteestä. Naisen on oltava erityinen selviytyäkseen tästä ja jos hän selviytyy, on hänen paikkansa palomiehenä siinä missä kenellä tahansa pääsyvaatimukset täyttävällä miehellä.

Onko Suomessa yksi nainen palomiehenä?

Poliisissa on yhtä lailla erityistehtäviä, joihin naisen on vaikeaa tai jopa mahdotonta päästä, vaikka naisia on poliiseista neljännes.

Yksi sellainen on moottoripyöräpoliisin työ. Siinä tehtävässä poliisin on kyettävä työntämään raskasta tuhatkuutioista pyörää määrätty matka ja nostamaan kaatunut virkapyörä ylös maasta.

Onko Suomessa yksi nainen moottoripyöräpoliisina?

Moottoripyöräpoliisi ei kaipaa mannekiineja vaan työtehtävät kunnialla hoitavia partiopoliiseja.

Poliisin erityisyksikkö Karhu on myös paikka, johon naisen on käytännössä erittäin vaikeaa päästä fyysisten vaatimusten johdosta. Suomessa ei ole yhtään GI Janea, joten naisia ei Karhusta löydy. Erityispoliisin tehtävässä pitää kyetä mm. kiipeämään köysitikkaita raskaissa suojavarusteissa ja kantaa mukanaan vielä tehtävän edellyttämää ampumakalustoa ja muita varusteita.

Feministien mielestä naiset kykenevät tekemään erilaisia asioita siinä missä miehetkin. Niin pystyvätkin, jos heille annetaan apua esim. keventämällä taakkaa.

Katsoin juuri yhden kansainvälisen triathlon-kisan tuloksia. Paras nainen ei olisi mahtunut miesten sarjassa 40 parhaan joukkoon. Niin suuret ovat erot suorituskyvyssä. Luulisi triathlonin suosivan nimenomaisesti kevytrakenteisia naisia, mutta parhaat naiset häviävät tasaisesti jokaisella kolmesta osuudesta parhaille miehille.

Miksiköhän urheilussa ylipäätään on naisten ja miesten sarjat, kun naiset kerran ovat niin hyviä, että pärjäävät miesten ammateissa?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Eiköhän nyt ole olemassa kriteerit millä palomieheksi pääsee.
Tuntuu nyt vain että on yksittäisen pohdiskelijan omia ajatuksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Palomiehet tekevät paljon sellaistakin työtä mikä sopii myös fyysisesti miestä heikommalle naiselle.

Hälytykseen lähdettäessä voitaneen lähes kaikissa tilanteissa arvioida, onko naispuolisista palomiehistä hyötyä vai haittaa perillä.

Mikäli kyseessä on esimerkiksi kissan noutaminen korkealta puusta niin hälytystehtävä sopii myös naiselle, ellei hän satu olemaan allerginen kissalle tai korkeanpaikankammoinen.

Jne.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kun joskus kävin vierailulla tutustumassa vasta rempattuun paloasemaan, eräs palomiehistä sanoi, että hälyytystilanteessa kaikki autot lähtevät liikkeelle, jotta jos tulee matkalla uusi hälyytys, kaikki autot ovat samaa aikaa paikalla jotta ei tarvitse odotella niitä asemalle jääneitä.

En tiedä onko käytäntö muuttunut, mutta tuossa tilanteessa on ongelma jos ekalle keikalle lähti mukaan palomies, joka ei ole pätevä myös jatkotehtävään. Palomiehet ovat lomalla, sairastavat ja tekevät vuoroja. Kuten blogissani annoin esimerkin, entäs jos vuorolla on ainoastaan epäpäteviä palomiehiä? Esimiehille olisi rankka duuni katsoa, että joka vuorolla on oikea määrä pätevää porukkaa, puhumattakaan kustannuksista kun pitää palkata enemmän palomiehiä kun osa porukasta on hyödyttömiä.

Mielummin ylikuntoinen palomies hakemaan kissoja, kuin heikko palomies raahaamassa ruhoja.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ja "samasta työstä sama palkka"?

Pekka Pylkkönen

Kuten joku hesarin toimittaja sanoisi, mahdolliset ruumiit ovat hinta joka meidän on maksettava.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kerrostalonaapuria tuli kantamaan kaksi riuskaa nuorta naista mutta niin vaan naapuri jäi kantamatta portaikossa. Tilasivat uudet kantajat. Onnea oli sen verran mukana, että rintakivut eivät olleetkaan peräisin sydaninfarktista. Mutta tuota se on tasa-arvon tiukka noudattaminen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Muuttofirmoissakin pianonkantajat ovat pääsääntöisesti rotevia miehiä vaikka avuksi on kehitetty erilaisia mekaanisia siirtolaitteita.

Pekka Pylkkönen

Hassua kyllä ettei 1600€ kuukausipalkkaa saavien muuttomiesten hommiin vaadita naisia. Tai nimikkeen vaihtamista muuttohenkilöksi.

Toimituksen poiminnat