Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

Onko typerämpää valittamista kuin kulttuurivarkaus?

Hesarissa julkaistiin (taas) älyttömän typerä uutinen siitä, miten julkkiskokki Jamie Oliverin uusi mikroeinesateria on jamaikalaista Jerk-riisiä. Ongelma on ilmeisesti se, että Oliver on valmistanut Jerk-mausteseoksen päin mäntyä ja että Jerk on tarkoitettu lihan kanssa grillaamiseen, ei riisiin.

Ymmärtäisin jos ongelma olisi se, että Oliver on tehnyt Jerkin miten sattuu ja Jerkistä pitävät ihmiset olisivat vihaisia. Mutta ei. Ongelma on kuulemma se, että Jamie Oliver, valkoinen mies, on kehdannut kokata vähemmistön perinneruokaa. Hesari selittää asian näin:

"JERK-KOHUN, kuten muidenkin kulttuurista omimista käsittelevien kohujen, ytimessä on valta ja sen jakautuminen. Kulttuurinen omiminen tarkoittaa sitä, että valtaväestö omii vähemmistöjen kulttuurisia symboleja ja esineitä ilman lupaa, ja kenties vielä hyötyy niistä jollain tavalla."

Ensinäkin miten niin ilman lupaa? Keneltä se lupa tulee? Onko Jamaikalla jossain virasto, joka määrää miten jamaikalaista kulttuuria saa käyttää? Kuka Suomessa määrää kuka saa valmistaa riisipiirakoita tai mämmiä? Joku soittakaa nopeasti Sipilälle, ulkoministeriö tarvitsee kipeästi uuden viraston alleen suojelemaan suomalaista kulttuuria ilkeiltä maahanmuuttajilta.

Kulttuurien varastaminen on muutenkin konseptina aivan älytön. Koko monikulttuurisuuden idea on, että kulttuurit sulautuvat keskenään. Vai halutaanko että Suomeen syntyy vähemmistöjen kuppikuntia, jotka eivät ole missään tekemisissä muiden kanssa, syrjäytyvät ja kulttuurielitismissään parhaimmillaan radikalisoituvat?

Vai halutaanko että valkoiset aloittavat samanlaisen käytöksen? Kielletään maahanmuuttajilta kaikki sähkölaitteet koska valkoinen keksi sähkön valjastuksen. Otetaan pois autot, vaatteet, ehkäisy ja rokotukset. Kielletään suurin osa kaupan ruoasta. Heitetään heidät kadulle sillä Suomelle tyypilliset kerros- ja omakotitalot ovat valkoinen keksintö.

Lista valkoisten keksinnöistä, joita vähemmistöt käyttävät, on loputon. Miksei se toimi myös päinvastoin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vielä paljon typerämpää kuin valittaminen jerk-riisistä on valittaminen siitä, että Hesari julkaisee tuosta jutun. Se oli hyvä ja informatiivinen kirjoitus, josta kävi ilmi, mistä tuossa kohussa on kysymys. Tämä liittyy läheisesti meihin keski-ikäisiin, jotka katsomme kokkiohjelmia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kait rajoitat tuon kokkiohjelmien katsomisen vain Yle:n arkistosta löytyviin ohjelmiin, jossa Kolmonen ja Vanamo väsäävät väiskit päässä suomalaista perinneruokaa?

Ettet vain pahoittaisi mieltäsi, kun Steinit, Björkit ja muut törkeästi omivat muiden kulttuurien keitoksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Katson lähinnä Australian Master Chefiä. Puhdas oma valintani se ei sentään ole :D

Tuo puhe "kulttuurisesta omimimisesta" on kyllä enimmäkseen todella hölmöä. Kaikki kulttuuri on lainaa jostain.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Itse lienen sitten myös näiden "parempien ihmisten" mielestä äärirasisti ja -omija. Kun tuolla thaikkulassa tullut oltua ja ihan töissäkin niin olen sieltä ominut paikallisen kokkauksen taidon. Tai ainakin sen vähän mitä sitä osaan. Eli pyrin sellaisia thaimaalais-tyyppisiä tulisia aterioita aina tekemään kun mahdollista. Lisäksi toinen hirveä omiminen on se että kun käyn wc:ssä sillä kakkosella niin nykyään tapaan sen kakkosen sitten huuhdella käsisuihkulla puhtaaksi enkä suinkaan paperilla. Se kun on paljon hygieenisempi metodi kuin tämä meidän paperisohlaus. Mutta täytyy kai sitten sekin lopettaa ettei vain vihapuhepoliisi tule ja pidätä minua kulttuurisesta omimisesta?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

90% pizzerioista joudutaan sulkemaan koska niissä ei työskentele italialaisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se ettei lämpene kulttuuriselle omimiselle on vaan yhden lisälinssin saamista todellisuuden tarkasteluun ja valintoihin. Siitä raivostuminen taas ihan ufoa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kulttuurin omiminen" on vain yksi uusi käsite "mikroaggressioiden" sun muiden järjettömyyksien lisäksi... joista sitten triggeröidytään loputtomiin. Tuollaisten hölmöjen/epäloogisten termien pakkosyötön yrittämisestä ei seuraa mitään hyvää yhtään kenellekään. Ei tuollaisesta tarvitse raivostua - kunhan toteaa ettei osallistu moisten järjettömien termien maailmaan. Mikäli joku siitä raivostuu (kuten usein nykyään tuntuu käyvän), niin kaikin mokomin raivostukoot elleivät osaa argumentoida kantojaan muutoin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tuli vaan mieleen, että kuinkahan kävisi mikäli Jamie Oliver nimellään alkaisi myydä maailmalla karjalanpiirakkaa, missä riisi olisi korvattu quinoalla. Tulisiko Suomesta pelkkää peukkua?

Toinen mieleen tullut oli aikanaan kohu Suomessa, kun Turun Sinapin valmistus siirtyi Ruotsiin ja sitten Puolaan..

Ruoka-asiat tuntuvat herättävän tunteita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toinen mieleen tullut oli aikanaan kohu Suomessa, kun Turun Sinapin valmistus siirtyi Ruotsiin ja sitten Puolaan.."

Itkettiinkö Suomessa tuolloin kulttuurivarkautta vaiko ihmeteltiin miksi mikään valmistus ei ole Suomessa enää kannattavaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin herättävät. Mutta entäs nämä tunteet kun suututaan suuttumisesta tai tunnetaan tarvetta nälviä suuttujia. Sitä tehdään vaan koska se kuuluu äärioikeiston agendaan. Mutta mitään aitoa ei ole takana. Äärioikeisto on kyllä naurettava.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Todella oivaltavaa kerrontaa. Ehkä meillä on vielä toivoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset