Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

EU hävisi Trumpille kauppasodan

Jonkin aikaa sitten Trump asetti terästariffit EUlle vastalauseena EUn tariffeihin Yhdysvalloille, jotka olivat jo vuosien ajan vääristäneet markkinoita. Jopa täällä usarissa kävi useita talousviisaita kirjottamassa, miten Trump on aloittanut taloussodan, jota hän ei pysty voittamaan. 

No nyt EU näköjään hävisi tämän "taloussodan". The Hill uutisoi eilen, että EUn kauppakomissaari Cecilia Malmstrom oli puheessaan EUn parlamentille kertonut EUn olevan valmis lopettamaan tariffit Yhdysvalloille jos Trump seuraa perässä. 

Tämä oli Trumpin pyrkimys alusta alkaen. Yritin itsekin kommentoida joihinkin blogeihin että ideana ei ollut taloussota, vaan tariffien poisto EUlta. Yleinen konsensus näytti kuitenkin olleen, että Trump on hullu hölmö joka ei tiedä mitä tekee. Juupa juu.

Mitä jos vain pelattaisiin reilusti liittolaisten kanssa? Varsinkin kun melkein koko sotilaallinen puolustuksesi perustuu heidän tukeensa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Toni Rintala

Taas yksi syy trupetisteille vihata Trumpia: Kateus.
Ja Trumpin suosio jatkaa nousua, siis siellä kotimaassaan.

Ilkkakin utisoi, että EU on paha
"Euroopan unioni on lähes yhtä paha kuin Kiina, ainoastaan pienempi,.."
https://www.ilkka.fi/uutiset/ulkomaat/trump-uhkail...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"–Euroopan unioni on lähes yhtä paha kuin Kiina, ainoastaan pienempi, Trump sanoi Bloombergille."

Sanomalehti Ilkka kertoi Trumpin mielipiteen. Sanomalehti ei ottanut kantaa Trumpin väitteeseen. Tämä selvennykseksi Rintalalle.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olen nähnyt väitteitä, että Trump olisi nero. Ainakin hän on itse todennut havainneensa oman neroutensa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Trump ei välttämättä ole todellakaan nero, mutta hän lienee kaukana siitä idiootista, mikä kuva hänestä usein annetaan. En silti pidä hänen tyylistään... mikäli hän olisi vain idiootti, olisi hän syyntakeeton.... Mutta tekeytymällä monien maskien alle hän aidosti kusettaa kansalaisia. Menestyy siten kyllä, mutta hyvin epärehellisesti, enkä voi tuollaista kannattaa.

Tosin poliitikko joka kusettaa ihmisiä on aika perinteinen poliitikko ja Trump mahdollisesti vetää vain roolin muita pahemmin yli - ja varsin menestyksekkäästi. Se on osin outoa kuinka monet vieläkin kuvittelevat että loogisin vaihtoehto (tai jopa ainut) on että Trump on täysi typerys. Varsin monet tuntuvat häviävän täydelle typerykselle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitä kannattaa muuten hehkuttaa, että suomalaisilla yrityksillä menee entistä heikoimmin ja että Suomen talouskasvu vaarantuu.

Hyvä Trump ja Trump-fanit!

Isänmaallisuuttako?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ritala:
"Isänmaallisuuttako?"

****
Et ole hahmottanut useimpien kansallismielisten mielialaa. He näkevät Trumpin ja ajattelevat hänen hoitavan pääasiassa oman maansa asioita - ja menestyksekkäästi heidän mielestään. Haluavat samankaltaisen johdon (mahdollisesti isoillakin muutoksilla) itselleenkin ja tukevat samankaltaisia muihin maihin. Heidän mielestään Trumpin kehuminen on varsin loogista (ja tietenkin näkevät sen isänmaallisuutena). Te ette liiku samoilla aaltopituuksilla.

Toni Rintala

"Suomen talouskasvu vaarantuu."

Eikös se vapaakauppa ollutkaan Suomen etu?
Kuten Ilkka Sirén alla kirjoittaa, on tilanne Suomen etu!

"Suomalainen konepaja- ja laivanrakennusteollisuus kuuluu voittajiin, koska ne saavat raaka-aineita halvemmalla. Kiina joutuu viemään raaka-aineita Eurooppaan USA:n sijasta."

Raaka-aineet on halvempia, mutta vienti tietysti saattaa kallistua. Tasapaino on tasapainoilua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Paska homma meille, hyvä homma Usalle!

Mielenkiintoista tulee miten Trumpia aiotaan nyt näpäyttää usassa?.. Etsitäänkö taas joku vanha juttu Trumpista vai Löydetäänkö uusi twiitti joka ymmärretään tahallaan väärin... Ja pahoitetaan siitä mieltä :)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuota noin... jos kuvittelet, että ettei yhdysvalloilla ole samankaltaisia tulleja mm eurooppalaisille tuotteille olet väärässä ja jos kuvittelet, ettei yhdysvallat ole aiemmin suojannut monia aloja täysin kilpailulta niin johan on. Mutta luuletko, että jatkossa vaikkapa jäänmurtajan myyminen yhdysvaltoihin on mahdollista?

Itse sinällään edelleenkin hämmästelen, että meilläkin on patologisesta valehtelijasta innostuneita, mutta mikäs mahtaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Tullien poisto oli asialistalla EU:n ja USA:n välisissä vapaakauppaneuvotteluissa, jotka Trump keskeytti. Tullit eivät kuitenkaan olleet Helsingin Sanomien mukaan ongelmallisin osa TTIP vapaakauppaneuvotteuissa.
"Tullimaksut ovat EU:n ja Yhdysvaltain välillä jo olemattomat. Komission arvion mukaan 80 prosenttia taloushyödyistä tuleekin muista kuin tullimaksuja koskevien kaupan esteiden purkamisesta."
https://www.hs.fi/talous/art-2000002899260.html

Trump aloitti sittemmin kauppasodan Kiinan, Kanadan, Meksikon ja EU:n kanssa. Trumpilainen näkemys kauppasodasta on se, että siinä voi voittaa. Kauppasota heikentää osapuolten talouden kasvua, jos asiaa kysyy kansantaloustieteen asiantuntijalta.

Blogisti harjoittaa epätarkkuutta. Tuoreet uutiset koskevat autotulleja, ei teräs- ja alumiinitulleja. Kauppasota siis jatkuu teräksen ja alumiinin osalta, eikä ole päättynyt kenenkään voittoon.

"EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström ilmoitti eilen, että EU on valmis vastavuoroisiin autotullien poistoihin Yhdysvaltojen kanssa."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005810234....

Tämä siis tarkoittaa sitä, että Euroopassa tehdyt autot ovat halvempia amerikkalaiselle kuluttajalle. Amerikkalaiset autot tulevat halvemmiksi eurooppalaiselle kuluttajalle. Oliko tämä sitten voitto amerikkalaisille autonvalmistajille?

"Trumpin mukaan eurooppalaiset kulutustottumukset ovat sellaiset, että he ostavat omia autojaan, eivät yhdysvaltalaisten."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005810234....

Trump ei nähtävästi odota, että amerikan autoteollisuus saisi mitään piristysruisketta vastavuoroisesta autotullien poistosta. Se siitä blogistin tämänkertaisen tekstinsä otsikoinnista.

Teräs- ja alumiinitullit heikentävät suomalaisten teräksen ja alumiinin tuottajien kannattavuutta. He ovat siis häviäjiä. Ovatko alumiini- ja terästullit katastrofi Suomen kansantaloudelle?

"Teräksen ja alumiinin osuus Suomen bruttoviennistä Yhdysvaltoihin on vain noin 1,8 prosenttia eli noin 73 miljoonaa euroa. Koko Suomen tavaraviennistä ne muodostavat 3,2 prosenttia."
https://kauppapolitiikka.fi/markkinat/yhdysvallat-...

Suomalainen konepaja- ja laivanrakennusteollisuus kuuluu voittajiin, koska ne saavat raaka-aineita halvemmalla. Kiina joutuu viemään raaka-aineita Eurooppaan USA:n sijasta.

Maailmankauppa ei kuitenkaan ole pelkkiä tuotantolukuja ja hintoja. Taloudelliseen toimeliaisuuteen liittyy aina päätöksentekoa ja siinä ovat riskianalyysit keskeisessä asemassa.

"Tullien suorat vaikutukset ovat pieniä, mutta epäsuorat seuraukset voivat olla sitäkin merkittävämpi.
– Tärkein on psykologinen vaikutus. Tällainen neuvottelutaktiikka tuo jatkuvaa epävarmuutta, Nilsson Hakkala sanoo.
Yhdysvaltojen uhkailu ja kiristys näkyy jo nyt tuoneen epävarmuutta transatlanttisiin kauppasuhteisiin: Saksan vienti on alkanu heikentyä. Vaikka on mahdoton osoittaa sen johtuvan Trumpin kauppapolitiikan epävarmuustekijöistä, niistä ei ainakaan ole apua, Nilsson Hakkala huomauttaa."
https://kauppapolitiikka.fi/markkinat/yhdysvallat-...

Maailmankauppa on monimutkainen kokonaisuus. EU:lla ei ole ennenkään ollut soijan tuontitulleja USA:sta. Kun Trump pilasi kauppasodallaan soijan viennin Kiinaan niin Junckerin oli helppo kertoa, että EU:n markkinoille mahtuu USA:n ylijäämäsoijaa. Syy on yksinkertainen, USA:n tuottajat joutuvat myymään soijaa alle tuotantokustannusten. Trump voi määrätä tullit mutta toistaiseksi hän ei voi määrätä maailmanmarkkinahintoja siten, että ne aina olisivat edulliset amerikkalaisille. Trump ratkaisi asian ottamalla velkaa ja parhaassa sosialismin hengessä hän maksaa toimeentulotukea farmareille. Trump aiheutti ongelman ja ratkaisi ongelman. Farmarit eivät ole tyytyväisiä, he haluavat bisnestä, ei sosiaaliapua.

Trump on kova poika hämmentämään, siinä hän on mestari. Hän on myös mestari vakuuttamaan omat kannattajansa toimiensa siunauksellisuudesta. Se on yksinkertaisten sielujen keskinäistä sympatiaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

https://www.forbes.com/powerful-brands/list/

Suurin osa maailman menestyneimmistä yrityksistä tulee Yhdysvalloista riippumatta kuka Valkoista taloa isännöi.

EU on yhä kääpiö Jenkkilään verrattuna.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"EU on yhä kääpiö Jenkkilään verrattuna"

Onkohan noin? EU:n asukasmäärä 511,8 miljoonaa henkeä, USA:n 325,7 miljoonaa.
EU:n bruttokansantuote 17112 miljardia dollaria, USA:n 19362 miljardia dollaria. Jos EU:ssa on enemmän asukkaita ja sen talous on 88,4% USA:n taloudesta niin voidaanko puhua kääpiöstä?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tämä blogi taisi olla osoitus yksinkertaisuuden huipusta...

Miten käy esim. tuotantotapojen, tukien ja teknisten esteiden?

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Asiavirheet ja monimutkaisten asioiden ymmärtämättömyys on populismin kulmakiviä. Näissä Trump on hyvä. Kannattajat seuraavat idoliaan, koska populismia kannattava voi olla juuri sitä mieltä mitä hän haluaa, faktat eivät häiritse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset