Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

Abstrakti raha tuhoaa seuraavan sukupolven

Mitä on raha? Numeroita maksupäätteessä ja pankin lupaus että niillä numeroilla pystyy ostamaan? Koristeltua paperia?

Rahaa abstraktoidaan ja rankalla kädellä, varsinkin sähköisen maksamisen keinoin. Äärimmäisen suositulla videopelialalla, joka on jo isompi bisnes kuin musiikki ja elokuvat yhteensä, voidaan joissain peleissä käyttää oikean rahan sijasta pelin omaa valuuttaa, esimerkiksi kultakolikoita. Jos et halua, että pelissäsi tornin rakentamisessa menee 8 tuntia, voit nopeuttaa sitä maksamalla 17 kultakolikkoa. Kultakolikot taas maksavat oikeaa rahaa, mutta et pysty ostamaan tasan 17 kultakolikkoa, jolloin sinulle jää sekavaksi paljonko 17 kultakolikkoa on oikeaa rahaa. Siksi et harkitse yhtä paljon rahasi käyttöä ja suuria summia voi kadota nopeasti.

Pelifirmat, varsinkin puhelinpelejä tekevät, hyödyntävät tätä sekavuutta ja muita psykologisia kikkoja saadakseen ihmiset maksamaan rahaa peleistä, jotka alustavasti vaikuttavat ilmaisilta. Samanlaista kikkaa käyttää esimerkiksi Disneyland Yhdysvalloissa, jossa käteisen sijaan käytetään ranneketta. Maksaminen sujuu kätevästi rannekkeella ja lasku tulee perässä, joka usein yllättää suuruudessaan. Tämä vaikuttaa erittäin negatiivisesti lapsiin, joille jää käsitys että hän käyttää vain kultakolikoita tai ranneketta. Koko funktio menetetystä rahasta unohtuu. 

Samankaltaista toimintaa tekevät paypal, pankkien puhelinmaksusovellukset ja lähimaksu. Erinäisten tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät noin 15% enemmän rahaa kun he käyttävät korttia käteisen sijaan. Harvalla on kauppareissun aikana puhelimessa esillä pankkitilin saldo. Ostellaan vaan mitä mieli tekee ja kassalla huitaistaan puhelinta tai korttia. Et menettänyt rahaa, heilautit puhelinta. Kuun lopussa sitten käyt välillä vilkaisemassa mitä tilillä on jäljellä ja kauhistelet.

Käteisen aikaan sentään sulla oli fyysisenä kädessä tieto, mikä on omaisuutesi ja maksaessasi fyysisesti menetit sen. Jouduit ajattelemaan, onko tämä karkkipussi rahan menettämisen arvoinen.  Sähköisellä maksulla sitä murhetta ei ole. Kauheinta on kuulla kun lapsi sanoo "olisipa minullakin puhelin jotta voisin ostaa asioita".

Ongelma on niin vakava, että jopa Niinistö kommentoi sitä. Keskuspankit lappaavat rahaa ulos minkä kerkeävät mutta nekin ovat lopulta vain numeroita ja lupaus arvosta. CIAn mukaan maailmassa on rahaa 80 triljoonaa. Tajuatko, paljonko se on? Missä muodossa se on? Mitä 80 triljoonalla saa? Suuret liikemiehet kohauttavat olkiaan tehtyään enemmän tappiota kun minä tulen elämäni aikana tienaamaan. Vanha sanonta menee "yksi kuolema on tragedia, 1000 kuolemaa on tilasto" ja sama toimii rahan kanssa.

Lapsille pitää alkaa opettamaan rahan arvoa. Jo nyt alkaa esiintymään merkkejä siitä, ettei nuoret ymmärrä rahan arvoa, tuhlaa holtittomasti ja kuun lopussa turvautuu esimerkiksi pikavippeihin.  

Suosittelen kotikonstiksi lapsiperheille, että nuorelle sanotaan "jääkaapissa on ruokaa, laskut on maksettu ja käteen saat 50e kuussa". Loput tarvitsemansa rahat nuoren pitää hankkia joko työllä tai säästämällä. Tärkeintä on oppia, ettei raha tule seinästä ja että velkaantuminen on pelkkä laastari.

Joku päivä käteinen poistuu ja siihen pitää varautua. Joku päivä joku vaikutusvaltainen ryhmä saattaa kyseenalaistaa numeroiden luvatun arvon. Fyysisen omaisuuden arvoa ei pidä vähätellä eikä rahan arvoa unohtaa.

Blogi on Adam Carrollin TEDx luennon inspiroima

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos opettaisit lapsille rahan arvoa niin mitä sitten oikeastaan sanoisit?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

En ole kasvatustieteilijä, mutta nuorten rahankäytön kanssa pitää olla tiukka mutta reilu. Ei kannata antaa vippejä koska se jää tavaksi, vaan kannustaa töihin ja säästämiseen. Jos ei oikeilla töillä, niin kotitöillä. Myös hyvistä arvosanoista voi palkita, mutta lähtökohtaisesti ei vastikkeetonta rahaa, sellaisista nuorista kasvaa vasemmistolaisia :^)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Itseasiassa vain vasemmistossa yhdistetään työ rahan arvoon kuten sinäkin teet.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #4

Siinä on perää jos halutaan sitoa rahan arvo johonkin konkreettiseen niin se on tietenkin työaika.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

En ota kantaa mihin arvo pitäisi sitouttaa.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Harvoin työntekijöillä, joista useimmet todennäköisesti ovat vasemmistolaisia, on rahaa jakaa ilmaiseksi lapsilleen. "Pappa petaalar" -piirit ovat kyllä jotain muuta. Vasemmistotartunnan vaara on kyllä olemassa, kun lapselle selittää oikein ja niin tarkasti kuin osaa rahan merkitystä, sen yhteyttä elämiseen, syntymekanismia ja käyttäytymistä, omaisuuksien jakaumaa jne.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Käteinen on anoa oikea raha. Itse käytän kaupoissa aina käteistä.Pysyy saldo kohdillaan.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Käteinen on vain yksi rahan muoto. Sitä paljon olenaisempaa on tietää oma tasetilanne. Tulojen pitää olla menojen tasalla ja mieluusti niin, että ylikin jää. Jos tuota tasapainoa ei hallitse, on vaikeuksissa rahan olemuksesta riippumatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset