Aleksi Parkkinen Tee niin kuin haluaisit itsellesikin tehtävän

Uudet vaalit

Tämän vaalituloksen jälkeen ennustan hallitukselle kolmea vaihtoehtoa. En mainitse KD:tä tai RKP:tä erikseen, koska kummassakin hallituspohjavaihtoehdossa he kelpaavat hallitukseen vahvistamaan enemmistöä.

1) SDP+Vas+Kesk+Vihr 107 paikkaa

Tämä on mielestäni ainut hallitus, jonka Rinne voi muodostaa enemmistöllä. Persujen vastaväitteistä huolimatta en usko, että Rinne haluaa heitä hallitukseen ja Kokoomus tavoitteineen on niin kaukana Demareista, etten usko että Kokoomus suostuisi vasemmistohallitukseen. Täten jäljelle jää tämä kokoonpano. Ongelma on, että Vasemmistoliitto, Keskusta ja Vihreät tietävät tämän ja voivat vaatia Rinteeltä melkein mitä haluavat. Joko Rinne pyörittelee takkiaan saadakseen hallituksen, tai luovuttaa hallitusneuvottelut eteenpäin.

2) PS/Kok+Kesk 108 paikkaa

Se on sama se kumpi johtaa neuvotteluja, Kokoomus vaiko Persut. Vihreät, Demarit ja Vasemmistoliitto eivät suostu kummankaan kanssa hallitukseen (paitsi ehkä Vihreät Kokoomusjohtoiseen hallitukseen), joten jäljelle jää tämä pohja. Persuilla on kuitenkin pahat traumat Kokoomuksen ja Keskustan kanssa samassa hallituksessa olemisesta, puhumattakaan Keskustan halukkuudesta mennä hallitukseen Sipilänkin erotessa. Siten pääsemmekin kolmanteen vaihtoehtoon.

3) Uudet vaalit

Lopputulos oli niin tiukka, ettei millään puolueella ole tarpeellista vipuvoimaa hallituksen saamiseksi. Täten tulee vaihtoehdoksi vaalien uusiminen selkeämmän tuloksen saamiseksi. En kuitenkaan usko, että yksikään puolue haluaa sitä, sillä häviäjillä, lähinnä Keskustalla, on mahdollisuus hävitä lisää ja voittajilla on mahdollisuus voittaa vähemmän. Kaikkien vaaleissa voittaineiden olisi helppo aktivoida kansaa äänestämään sanomalla "katsokaa miten lyhyt matka oli hallitukseen, jokainen ääni ratkaisee". Tällöin tilanteesta tulee arvaamaton ja täten poliitikolle pelottava. Päästäisiin sentään tilanteessa eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kyllä se on tuo uudet vaalit. Voi olla että Rinteellä on niin kova hinku päästä pääministeriksi että lupaa keskustalle kuun taivaalta ja jotain muutakin, ei Keskusta hallitukseen pienimmillä lupauksilla lähde.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Muutama vaalipaneeli vielä jossa Rinne mukana niin demarit saadaan tarpeeksi pieneksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vaikuttiko siltä, että kokoomus on kaukana demareista, kun kuunteli Orpoa tänään?

Voit yllättyä, kuinka helposti he pääsevät sopuun.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tiedän että politiikka on lähinnä teatteria, Rinne ja Orpo ovat tehneet vuosia yhdessä töitä ja ovat varmaan kulisseissa hyvissä väleissä. Lisäksi elän siinä harhaluulossa, että puolueet pysyisivät vaalipaneeleissa annetuissa linjauksissa.

Rehellisesti en yllättyisi sinipunahallituksesta, hallitusohjelma tosin tulisi näkymään jomman kumman puolueen kannatuksessa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#3:
On hyvin mahdollista, että olet oikeilla jäljillä. Enemmistöhallitusta on jokseenkin mahdotonta saada kokoon ilman kokoomusta.

Keskusta ei lähde sellaiseen hallitukseen, jossa ovat mukana maaseutu- ja maatalousvihamieliset SDP ja vihreät sekä yritysvihamielinen vasemmistoliitto. Eivätköhän he tiedä varsin hyvin, että siinä tapauksessa voivat samantien ilmoittaa puolueen lakkauttamisesta koska seuraavissa vaaleissa äänisaalis jäisi jonnekin Paavo Väyrysen tasolle.

Jos katsotaan pelkkää paikkajakaumaa, puhdas oikeistohallitus on hyvinkin mahdollinen, mutta kokoomus ei halua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

En myöskään usko, että Kokoomus olisi niin hölmö, että menisi vasemmistoenemmistöiseen ja vasemmistolaista talouspolitiikkaa tekevään hallitukseen.

Hallitus saattaisi syntyä niin, SDP karsii niitä vaaleja edeltäneiden juttujensa holtittomuuksia, kokoomus saa tuekseen joko keskustan tai RKP:n ja kristilliset, SDP puolestaan vihreät mutta ei vasemmistoliittoa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Vaalikassat on niin tyhjät kaikilla, että jää haaveeksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eli hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja epätoivoiset

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Virkamieshallitus? Muistan vielä sellaisiakin olleen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jos nyt tulisi uudet vaalit, persut voittaisivat ne. Uusia vaaleja ei siis tule.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Riippuu ihan siitä, miten paljon kullakin on nukkuneita ja sitä on vaikea arvioida. Kolmen ison erot olivat kuitenkin parhaimmillaan 0,7 %, joten on aika varmaa, että vähintään yksi kolmesta "häviäisi". Kaikille kolmelle tämä on liian iso riski.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Venäjän etu on jotta Suomi sekaisin . Joku eupuheenjohtajuus kausikin tulossa ..

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Kokoomus voittais uudet vaalit . Keskustalkin arvoa ehkä enemmän annettas .

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a486a0ef-d74...

Aika tiukkaa tekstiä Orpolta.

Rinne antoi kyllä hyvät neuvotteluvaltit Orpon käsiin, kun ”maalasi itsensä nurkkaan” persulausunnoillaan. En ole Rinnettä kovin fiksuna pitänytkään, mutta en kyllä ihan noin tyhmänäkään. Tai no...mutta olisi demareista joku voinut hieman neuvoa Anttia :)

Kepulla ei asiaa hallitukseen historiallisen jättitappion jälkeen. Rinteen arvopohja ( joka kestää kyllä kaikenlaisia rötöstelijöitä) ei kestä Halla-ahoa, joten persut myös ulkona.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Risto Jääskeläisen esitys:

SDP + PS + Keskusta + Vasemmistoliitto = 126

Huomioidaan kolme vaalivoittajaa ja maaseudun tarpeet.

Toimituksen poiminnat